Hur tar du hand om dina produkter på bästa sätt

Tvätta med omtanke

Skötselråd:

Vår mjuka jersey klarar 60 graders maskintvätt men vi ber dig överväga att tvätta i 40 grader för miljöns skull. Undvik gärna sköljmedel, vår sköna jersey är mjuk även efter tvätt, utan sköljmedel. Materialet klarar att torktumlas men för miljöns skull är det bättre att hängtorka. Fundera på om du verkligen behöver tvätta din kimono eller pyjamasbyxa redan efter ett par dagars användning. Kanske räcker det med att vädra plagget?  Små fläckar kan du försiktigt ta bort med till exempel vit vinäger, bakpulver eller citron.

 

Kvalitet:

Vår sköna jersey är en mix av bomull och modal. För att odla bomull krävs stora mängder konstgödsel, bekämpningsmedel och vatten. Av den anledningen är vår ambition att använda mer ekologisk bomull, vilket innebär att den odlas utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Vi har valt att blanda upp bomullen, som kräver mycket vatten vid odling och beredning, med modal och för att på så sätt minska mängden vatten som går åt.

Modal är en skogsbaserad fiber, tillverkad av cellulosa från trämassa. Gemensamt för skogsbaserade fibrer är att de, trots att de är konstgjorda, inte bidrar till mikroplaster utan bryts ner om de hamnar i naturen. Modal är ett färgbeständigt, mycket mjukt och smidigt material som andas. Den ger också ett diskret men vackert skimmer.

 

Tvättråd för våra Linné produkter:

Tvätta separat de första gångerna (lin kan släppa ifrån sig linfibrer vilket avtar med tiden)
Använd gärna ett miljövänligt tvättmedel.
Undvik sköljmedel och blekmedel.
Lin som material är väldigt tåligt och tål höga temperatur i tvättmaskinen men för att bevara produkterna
så länge som möjligt samt givetvis även av miljöskäl rekommenderar vi att tvätta i så låga temperaturer som möjligt.
Vitt och naturfärgat:
Max 60 grader.
Tvätta alltid i så låga temperaturer som möjligt. Behöver dina produkter endast en uppfräschning räcker 40 grader.
Tvätta alltid vitt separat.

 

Färgat Linne:

40 grader för att bevara färgen.
Det är möjligt att tvätta i 60 grader men det finns en risk att färgen med tiden kan mattas av.

 

Torka:

Efter tvätt rekommenderar vi att du:
Sträcker ut produkterna och tyget i kanterna och låt hängtorka.
Dina produkter kan upplevas lite stela efter tvätt och torkning men vi lovar att de kommer mjukna till sig så fort att de används igen.
Torktumling är möjligt men då vill vi uppmärksamma dig på vad de kan ha för konsekvenser. Det är mer energikrävande och bryter sönder fibrerna i linnetyget som gör att det blir skrynkligare och har svårt att återfå en slät struktur (om man vill åt det). Det förkortar dessutom livslängden på ditt linne och torktumling är därför inget vi egentligen rekommenderar men vi vet att vissa av våra kunder gör det för att få en mjukare känsla. Om man vill åt en mjukare ”torktumlings-känsla” rekommenderar vi isåfall att först låta det hängtorka och sedan torktumla en kortare stund.

 

Stryka:

Fukta linnet och låt det sedan dras in en aning i tyget. Stryk sedan på linnevärme som ofta är den högsta temperaturen på strykjärnet.

Varukorgen är tom